Εκδήλωση υποδοχής αξιολογητών της UNESCO

ΔΤ ΦΔ Εθνικού Δρυμού Αίνου

Το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς – Ιθάκης υποδέχθηκε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της UNESCO με την εναρκτήρια εκδήλωση με τίτλο: «Υποδοχή των αξιολογητών της UNESCO στο Γεωπάρκο Κεφαλονιάς – Ιθάκης» . Η εκδήλωση είναι η πρώτη στα πλαίσια της πενθήμερης επίσκεψης της Επιτροπής, η οποία έχει στόχο την αξιολόγηση των Γεωτόπων & Γεωδιαδρομών του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς – Ιθάκης, για την ένταξή του στα Γεωπάρκα της UNESCO. Η Επιτροπή Αξιολόγησης της UNESCO αποτελείται από τον Δρ. Luis Alcala, Διευθυντή του Επιστημονικού Πάρκου της Ανδαλουσίας-Γρανάδα και τον Δρ. Cristian Ciobanu, Καθηγητή Ανθρωπιστικής και Οικονομικής Γεωγραφίας, του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου με προσκεκλημένους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, υπηρεσιών και παραγωγικών φορέων.  

Στην είσοδο της Κοργιαλένειου Βιβλιοθήκης τηρήθηκε το έθιμο του «Τραταμέντο», όπου κοπέλες του Λυκείου Ελληνίδων, με τις τοπικές φορεσιές, προσέφεραν στους καλεσμένους τοπικά γλυκίσματα και ηδύποτο.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο κ. Γεώργιος Δρακάτος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου καλωσορίζοντας την Επιτροπή και τους προσκεκλημένους.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ.: Παναγής Καππάτος, Βουλευτής Ν. Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Σταύρος Τραυλός, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Ανδρόνικος – Νικόλαος Βαλλιανάτος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου & Μέλος του Δ.Σ. του Φορέα, Γεράσιμος Γαλανός, Αντιδήμαρχος Δήμου Ληξουρίου, κ. Αντώνης Καλλιβωκάς, Αντιδήμαρχος Δήμου Σάμης, κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης και κ. Γεώργιος Λασκαράτος, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Οι ομιλίες της εκδήλωσης αφορούσαν την παρουσίαση του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς – Ιθάκης, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, καθώς τη διασύνδεση των Γεώτοπων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης με την ιστορία και τις τοπικές παραδόσεις. Ακολουθούν οι τίτλοι και οι ομιλητές των ομιλιών.

  • «Παρουσίαση του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς – Ιθάκης»

Δρ. Έλενα Ζουμπούλη, Γεωλόγος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

  • «Παρουσίαση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου»

Δρ. Μιχαήλ Ξανθάκης, Αν. Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ληξουρίου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι αξιολογητές ξεναγήθηκαν στο χώρο του λαογραφικού μουσείου.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης

Εθνικού Δρυμού Αίνου

Δρ. Γεώργιος Δρακάτος

Ομότιμος Ερευνητής

Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών