Εκδήλωση ενημέρωσης κοινού σε θέματα απεγκλωβισμού ερπετών σε οικιστικές περιοχές

Δελτία Τύπου ΦΔ ΔΤ ΦΔ Εθνικού Δρυμού Παρνασού

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού (ΦΔΕΔΠ) διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης κοινού, στο Πνευματικό Κέντρο Γραβιάς, στις 06/05/2019, υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών, με θέμα τον απεγκλωβισμό – διάσωση ερπετών (κυρίως φιδιών) σε οικιστικές περιοχές, με την συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ.) Άμφισσας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με στελέχη του ΦΔΕΔΠ να καλωσορίζουν τους παρευρισκόμενους παρουσιάζοντας τα όρια χωρικής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης, σύμφωνα με το Ν. 4519/2018. Ακολούθησε ενημέρωση του κοινού για τα ερπετά που εντοπίζονται στην προστατευόμενη περιοχή, ποια από αυτά είναι επικίνδυνα (το μόνο φίδι που είναι δυνητικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο είναι η οχιά – Vipera ammodytes), τι κάνουμε σε περίπτωση συνάντησής μας με ένα φίδι, και τι πρέπει να κάνουμε αν η συνάντησή μας καταλήξει σε δήγμα (δάγκωμα).

Την σκυτάλη πήρε ο κος Τούντας Ευστάθιος, Πυρονόμος και Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πολυδρόσου, ο οποίος παρείχε χρήσιμες πληροφορίες στο κοινό για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κανείς αν αντιληφθεί ότι κάποιο φίδι βρίσκεται σε οικιστική περιοχή [κλήση της Πυροσβεστική Υπηρεσίας (199), ως αρμόδια υπηρεσία για τον απεγκλωβισμό/διάσωση φιδιών αλλά και ζώων γενικότερα). Παρουσιάστηκε ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό και προβλήθηκαν βίντεο απεγκλωβισμού φιδιών από την Π.Υ.

Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις κοινού και διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό του Φορέα Διαχείρισης.

Tagged