ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΤ ΦΔ Εθνικού Δρυμού Αίνου

Η αφύπνιση και η ενημέρωση των πολιτών για την αξία των υγροτόπων τόσο στο περιβάλλον όσο και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας επιδιώκεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου από ποικίλους οργανισμούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.

Στα πλαίσια εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας υγροτόπων ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου ενημέρωσε τους μαθητές των νηπιαγωγείων Μεταξάτων και Λακήθρας για τα χαρακτηριστικά των υγροτόπων, την σημασία τους στην ισορροπία του περιβάλλοντος αλλά και τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία στην συνέχεια να παρατηρήσουν διάφορά είδη ορνιθοπανίδας της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου καθώς και να κάνουν χειροτεχνίες με υδρόβια πτηνά.

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης ανανεώνει το ραντεβού του με τους μαθητές για ανάλογες δράσεις τους επόμενους μήνες για τις οποίες θα ενημερώσει το ευρύ κοινό με Δελτίο Τύπου.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Δρ. Γεώργιος Δρακάτος
Δ/ντής Ερευνών
Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών