ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ!

ΔΤ Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου

Από το 1993 και κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται στην Ευρώπη, η Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch), με πρωτοβουλία της MKO Birdlife International, που αφιερώνει τη δράση της στα πουλιά και το περιβάλλον. Είναι μια εκδήλωση με στόχο να αυξήσει τις γνώσεις και το ενδιαφέρον του κοινού σε θέματα σχετικά με τη μετανάστευση των πουλιών και την ανάγκη προστασίας τους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης, καθώς και κατά μήκος των διαδρομών μετανάστευσής τους.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη της ΜΚΟ BirdLife International και φέτος είναι η 28η χρονιά που υλοποιήθηκε. Η εκδήλωση εστιάζει στην φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών και πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 30 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και άλλους Φορείς, οι οποίοι προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψει την ομορφιά των πουλιών, και να ζήσει από κοντά τη μαγεία του δύσκολου αλλά απαραίτητου ταξιδιού της μετανάστευσής τους.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου η Μονάδα Διαχείρισης (ΜΔ) Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς  & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ είχε την χαρά να υποδεχτεί το προσωπικό του εργοστασίου τσιμέντου της ΤΙΤΑΝ στο Δρέπανο Αχαΐας με τις οικογένειές τους. Παρακολούθησαν ενημέρωση για τη φυσιογνωμία, την περιβαλλοντική αξία, τα οικοσυστήματα, και την ορνιθοπανίδα της περιοχής του Εθνικού Πάρκου από τη Δασολόγο της ΜΔ, κα. Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, ενώ η Προϊσταμένη της ΜΔ, κα. Καραμπέρου Γεωργία,  αναφέρθηκε συνοπτικά στον οργανισμό & στο καθεστώς προστασίας της περιοχής. Ο κ. Κουτρούμπας Θωμάς, προσκεκλημένος της ΤΙΤΑΝ, μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) και Γραμματέας του ΔΣ του πρώην Φορέα Διαχείρισης αναφέρθηκε στο έργο της ΟΙΚΙΠΑ & στα προβλήματα της περιοχής.

Ακολούθησε ορνιθοπαρατήρηση με τηλεσκόπια και κιάλια στη Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος  με τους μικρούς μας φίλους να ενθουσιάζονται με τα πουλιά  & ιδιαίτερα με τα πανέμορφα φοινικόπτερα  που ξεκουράζονταν στη λ/θ. Τα πουλιά που παρατηρήθηκαν περιλάμβαναν πολλές φαλαρίδες, φοινικόπτερα, κορμοράνους,, γλάρους, και αρκετούς ερωδιούς, συγκεκριμένα λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, και σταχτοτσικνιάδες.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε πεζοπορία από τη Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος έως την παραλία Κέντρο διασχίζοντας το δάσος της Στροφυλιάς. Κατά τη διαδρομή αυτή παρατήρησαν το δάσος με κουκουναριές και χαλέπιο πεύκη.  Η δράση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην παραλία της Καλόγριας για την παρατήρηση των αμμόλοφων.

Η Μονάδα Διαχείρισης θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον Διευθυντή του Εργοστασίου Δρεπάνου κ. Δημήτριο Περικλόπουλο, τον κ. Νικ. Παπαγεωργίου Προϊστάμενο Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών της ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ,  τις κυρίες Βασιλική Σπηλιωτοπούλου, Κοινωνική Λειτουργό και Γεωργία Ράπτη Νοσηλεύτρια, τον Ιατρό κ. Γώγο Χαρ. καθώς και τον κ. Νικ. Νικολακόπουλο Υπεύθυνο Ασφαλείας, για την άψογη συνεργασία στα πλαίσια της διοργάνωση της επίσκεψης αυτής  στο Εθνικό Πάρκο.

Η ΜΔ ευχαριστεί πολύ τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και ελπίζει στη διοργάνωση περισσότερων παρόμοιων δραστηριοτήτων στο μέλλον, με στόχο όλο και περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και τον εξαιρετικό πλούτο πουλιών που φιλοξενεί.