Άγνωστοι κατέστρεψαν ενημερωτικές πινακίδες του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

ΔΤ ΦΔ Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

Οι επόπτες του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου (ΦΔΥΚΣ&ΚΚ) για μια ακόμα φορά ήρθαν αντιμέτωποι με βανδαλιστικές πράξεις εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Δάσους Στροφυλιάς.

Στις 25 Ιανουαρίου διαπίστωσαν τέσσερεις πινακίδες να έχουν υποστεί βανδαλισμό με χρώμα (Φωτ.1). Ασυνείδητοι σκόπιμα και αυθαίρετα προέβησαν σε καταστροφικές πράξεις.

Οι πινακίδες αυτές έχουν τοποθετηθεί από το φθινόπωρο του 2020 και έχουν ως κύριο στόχο την ενημέρωση του κοινού για την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης στα αλίπεδα του Εθνικού Πάρκου (Φωτ.2,3).

Τα αλίπεδα (πλημμυρισμένες εποχιακά εκτάσεις) στην περιοχή της παραλίας Καλόγριας, αποτελούν προστατευόμενο οικότοπο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, τα οποία δέχονται μεγάλες πιέσεις, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες γιατί χρησιμοποιούνται ως χώροι παράνομης στάθμευσης από τους λουόμενους.

 Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια υλοποίησης του Υποέργου 1 της Πράξης «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου για δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Παράνομες ενέργειες τέτοιου είδους στρέφονται κατά της προστασίας της φυσικής κληρονομιάς του τόπου και σκοπό έχουν τη διευκόλυνση της αυθαιρεσίας στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου και ειδικότερα στις ευαίσθητες αυτές εκτάσεις που γειτνιάζουν με το πανέμορφο δάσος κουκουναριάς στη Στροφυλιά.